fredag 30 december 2011

Jul


Årets julgran








Uthuset i juletid


Växthuset i juletid





Vilken helt fantastisk jul vi har haft...dagen före julafton hämtades mellandottern hem och den äldsta dotter anlände med egen bil. Helt utan dramatik den här julen. Till skillnad från förra julen, när bilen strejkade i snöstormen och maken fick ge sig iväg ett antal mil och undsätta henne huttrande i kylan. En omtänksam svärmor hade skickat med henne mat och varmt att dricka, filt och andra förnödenheter, men en lång väntan på hjälp i en kall bil gör en ändå genomfrusen.

I år gick det alltså bättre och vi styrde med det sista julstöket tillsammans.
Avslutade kvällen med skinkmacka och öl/julmust och döttrarnas stora julstrumpor hängdes upp även i år. Tomten hade lite svårt att lägga nå´t i dom bara...tomtegenerationen blev sömnig före den yngre generationen men paketen hamnade i alla fall i strumporna.

Julaftonsmorgon sov vi lite längre och jag kokte risgrynsgröt och det blev gemensam lugn julfrukost.
Över huvudtaget så avlöpte julafton väldigt fridfullt. Kanske stressade det till sig lite bara, när julmaten inte blev färdigäten före Kalle Anka, utan man fick fortsätta in i tv-rummet med sin tallrik.
Efter Kalle blev det sällskapsspel. Tomten hade lämnat en del paket som öppnats under dagens gång.

Vi tog sen en promenad upp till mina föräldrar, där vi åt kvällens risgrynsgröt och skinkmacka. Hela dagen avlöpte såhär stillsamt och när vi kom hem blev det ytterligare familjespel och öppnande av den jättechokladkartong som vi förärats av min pappas ena kusin.

Vi kom väl ganska sent i säng och tog en härlig sovmorgon på juldagen, som förövrigt gick i samma lugna tecken som julafton.
Så blev det då annandag jul och då var det inplanerat att släkten skulle träffas hos oss på middag och så blev det också.

Vi var till slut 16 pers mellan 2 och 80 år. så kul att kunna samlas så. Det var middag, tomten dök upp och det delades ut lite fler paket. Efterrätt blev det efter tomtens besök och sen verkade åtminstone barnen vara ganska trötta, så det blev hemgång för de flesta och besökande så stannade endast mellandotterns sambo kvar övre natten.

Dagen efter var det jobb för min del och när jag var på jobbet så ringde maken och tyckte det var fruktansvärt vad tyst det var att vara ensam ledig med hunden. Mellandottern och sambo hade begett sig hem efter en gemensam frukost efter att jag åkt till jobbet och äldsta och yngsta dottern begav sig på mellandagsrea.
Framåt kvällen var vi i alla fall 4 personer igen, men i onsdags efter en gemensam frukost begav sig även äldsta dottern iväg. Vi fick emellertid snabbt fylla tomrummet med min bror, hans sambo och deras yngsta son, som kom förbi och åt nybakade scones och vi hann verkligen att sitta och prata...inte ofta det hinns med. När dom gett sig iväg så var vi var tre ända tills igår, när yngsta dottern gav sig iväg för att övernatta tills idag i mellandotterns lägenhet.

Vilka omväxlande dagar, men vilken fantastisk jul vi har haft! Kunde inte ha önskat mig en bättre jul förutom att det hade varit kul om inte vår älskade Ottohund varit så allergiframkallande för min systers man, så han blev tvungen att stanna hemma och äta upp deras julmat. Förutom det så var det en helt underbar jul vi hade med så mycket tid att umgås. Finns inget mer att önska sig!

Inga kommentarer: