tisdag 3 augusti 2010

Räkor...



Jag är hopplöst förtjust i skaldjur och inte minst räkor...det är inte bara färgen som jag gillar...enligt våra barn har jag fastnat i den rosa perioden och kommer att där förbli...
Nej jag älskar alla maträtter som innehåller räkor...
Räkmackor, paella, friterade räkor, räkor i vitlök, räkor i chilisås, räksallad, avocado med räkor...ja allt...

Nuförtiden är det enbart ett barn kvar hemma och hon är inte lika förtjust som jag...överhuvudtaget så är vi nog lite slarviga med att planera middagar när vi "bara" är tre.

Nästan varje dag får jag frågan av dottern om vi ska äta middag idag och jag tycker väl att vi alltid äter middag men det blir inte riktigt sådär välplanerat som när man var en större familj...inte alltid äter alla samma rätter för jag tycker det är bra att verkligen ta vara på allt så mat inte slängs...
Egentligen tycker jag det är kul att laga mat men inte lika kul till vardags...har man tid på sig och man får vara lite kreativ så är det helt enkelt jättekul...

Jag använder i stort sett aldrig recept...om jag gör det så är det när jag bakar nå´t som jag inte gör så ofta men alltid måste jag ändra på nå´t i alla fall ...jag kan nog inte hålla mig till recept helt enkelt även om jag gör mina försök.
Det är nog en röd tråd i hela mitt liv att inte gå efter "recept" av något slag utan en massa krokiga vägar...

Idag hade vi rester som räckte till dottern och så fick jag syn på två gamla torra baguetter...hm räkor tänkte jag och rotade i frysen.
Hittade en påse och så gjorde jag nå´n ny variant på ett fyllt franskbröd som jag gör nå´n gång ibland men inte så ofta.

I vanliga fall skär jag av ett lock av brödet och gröper ur inkråmet,
lägger i en gryta och blandar med mjölk(havredryck i den här familjens fall), frysta gröna ärtor, musslor och räkor, ev mjöl om det inte blir tillräckligt tjockt. Kryddar med pressad vitlök, salt och peppar. I med stuvningen i brödet, på med locket och in i 250 graders ugn tills det har blivit lite rostat.
Det här är inte nå´t vi brukar ha till middag men idag blev det så i alla fall...Två gamla torra baguetter eller en ciabatta och en baguette...delade dom och gjorde en stuvning med räkor, frysta gröna ärtor och kryddat med vitlök, salt och peppar.

Ingen husmanskost precis men så bra att använda upp det som finns...annars hade säkert bröden gått i soporna...
Bilden är på en nyårsräkmacka i Göteborg...stuvningen gör sig inte lika bra på bild:-)

1 kommentar:

Carina sa...

mums- så gott det set ut :-) är också skaldjursälskare. Fast här hamnar både det ena och det andra i det röda hönsspannet.